Czy zastanawialiście skąd wzięła się kutia na stołach tylu polskich rodzin? Albo dlaczego połowa Polski delektuje się barszczem z uszkami na wigilię a druga chwali się co roku swoją grzybową? Jeśli kiedykolwiek nurtowały Was takie pytania, zapraszamy do wspólnego odkrywania kulinarnej tradycji Polski, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zapraszamy was do „Kuchni z tradycją w tle”.
O czym ma być ta książka
Moja książka to w gruncie rzeczy opowieść o polskiej historii współczesnej, ale widzianej z perspektywy zwykłych ludzi i ich losów, codziennych zajęć i zupełnie niezwykłych przygód. Nie chce was zanudzać ważnymi datami i przełomowymi wydarzeniami. Od zawsze, dużo bardziej interesowało mnie, ja te daty i wydarzenia wpływały na losy zwykłych ludzi. Ich codzienne przeżycia, wybory, emocje i przygody, składają się na opowieści, których nie wymyśliłyby scenarzysta obdarzony najbardziej barwną wyobraźnią.
Skąd pomysł na książkę.
Całymi latami, gdy pracowałam jako dziennikarz, najpierw radiowy, później prasowy zaskakiwała mnie powtarzająca się prawidłowość. Gdy trudno było mi dotrzeć do rozmówcy, wspomnienie rodzinnego domu, tradycyjnych potraw, pomagało nam przełamać lody, znaleźć wspólny język i nawiązać emocjonalną więź. Takich rozmów i wysłuchanych historii są dziesiątki, jeśli nie setki i wszystkie one w jakiś tam specyficzny sposób przywołane zostały smakiem i zapachem kuchni, przepisem, pieczołowicie przekazywanym z rąk do rąk, z matki na córkę.
Zbierałam te opowieści skrupulatnie, nie do końca rozumiejąc po co to robię, aż dotarło do mnie, że trzeba napisać taką książkę. Chciałabym zebrać dla was te wszystkie historie i stworzyć taką niezwykłą „kuchnię polską”, która pomoże nam lepiej zrozumieć współczesna historię kraju a może nawet pomoże lepiej zrozumieć to skąd wywodzą się nasze korzenie, skąd wzięły się nasze tradycje i jak bardzo są one pogmatwane i splatane z sąsiadami. A wszystko to ukazane poprzez bardzo osobiste wspomnienia ludzi takich jak my, którzy przeżywali wielkie i małe wzruszenia, miłości, tragedie, których udziałem były niezwykle fascynujące a czasem naprawdę zabawne przygody.
Dlaczego zakładamy wydawnictwo
Opowiadania inspirowane kulinariami, są tematem tak specyficznym, że nie znajdują swojej szufladki wydawniczej. Bo to ani nie poradnik, ani nie książka kucharska, ani historyczna ani nie przygodowa. Los takich książek jest nieciekawy. Najczęściej lądują w szufladzie autora nie znajdując odpowiedniego wydawcy. Dlatego właśnie chcemy założyć wydawnictwo, które zajmowałoby się publikacją takich niszowych książek.
Wierzę, że dla wielu z was tradycyjne przepisy, które znajdziecie w tej książce mogą stanowić swoisty wehikuł czasu, który pozwoli wam wrócić do dzieciństwa i pomoże zrozumieć, skąd pochodzicie wy, i wasze rodziny. Pomoże wam nie tylko odnaleźć korzenie i poznać losy waszych rodzin, ale też je lepiej zrozumieć.
Na co potrzebujemy pieniędzy
Chcemy samodzielnie wydać tę książkę i dlatego potrzebujemy pieniędzy na cały proces przygotowania jej do druku, sam druk, dystrybucje i promocje. Z naszej wiedzy wynika, że:
- Bilety, koszty przejazdu, wyżywienia oraz noclegu podczas uzupełniania historii, kosztować nas będą
1200 – 2500 zł
- Skład, łamanie oraz korekta
1700 – 2500 zł
- Projekt okładki oraz sesja fotograficzna
2000 – 3000 zł
- Druk książki w zakładanym nakładzie w miękkiej oprawie oraz na najbardziej podstawowym papierze
5000 – 6500 zł
Powyższy plan zakłada wydanie książki w najbardziej podstawowej wersji, jednak jeśli zbierzemy wyższą sumę chcielibyśmy wydrukować książkę na lepszym papierze oraz w twardej oprawie, jak również zainwestować w podstawową kampanię promocyjną.
- Druk książki w zakładanym nakładzie w twardej oprawie oraz na normalnym papierze
8000 – 11000 zł
- Kampanię promocyjną
2000 – 4000 zł
Wszystkie pozostałe nadwyżki przeznaczymy na prowadzenie wydawnictwa i wydawanie kolejnych niszowych tytułów.
O nas
Beata Kubiak, z wykształcenia pedagog i terapeuta zajęciowy, od lat pracujaca, jako dziennkarz niezależny, piszący dla różnych gazet oraz branżowych portali internetowych. Autorka książki i założycielka akcji.
Aleksander Kubiak, z wykształcenia biotechnolog, z zamiłowania pisarz i grafik komputerowy.
Założyciel agencji kreatywnej "Szkice Wyobraźni" nadajacej artystycznym pomysłom ludzi realne kształty.
Pomysłodawca wydania "Kuchnii z tradycją w tle" poprzez własne wydawnictwo i twórca spotu promującego akcję.